Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Калник

Всякакви клипове за злато и камъни.

Калник

Мнениеот joto11 » 22 Авг 2014 14:26

Калникът е един древен ЗЛАТОтърсачески уред, или инструмент, със който са работили НАШИТЕ ДЕДИ.

joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот DDG79 » 24 Авг 2014 20:53

Йото нашите деди не са си и помисляли за че може да си направят инжектор или бензинова помпа, както и да е. :grin:
Сложи си успокоител на драгата, ако се направи както трябва не е необходимо да е дълга токова много метри. Ако си миеш парчетата от драгата по отделно ще разбереш :good:
Гумата се използва за огледало, да си видиш колко ти е добър материяла. След направените проби тази част е напълно излишна.
За такива драги се използва само едър мъх, който е без подложка, като за такава можеш да ползваш welkome стелките от левчето. :ok:
Който търси, намира !!!
Аватар
DDG79
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 39
Регистриран на: 11 Апр 2014 08:16

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 24 Авг 2014 22:43

Да прав си. Но нали не очакваш да ти снимъм и покажа всички УСТАНОВКИ с които работя. Това го пуснахме на МАЙТАП, защото ми писна да ми идват специалисти на гости, които все ме учат как съм го бил ИЗПУСКАЛ. От това корито БЕГАНЕ НЕМА. Аз казвам, ами като го изпусна, то нали си остава ТУКА. Така, че ти БЛАГОДАРЯ, а тука ще качваме още много КЛИПОВЕ. Поздрави на всички, и ДАЙ ГАЗ.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 26 Авг 2014 00:39

Сега. Това е тема, за един вид УЛЕЙ, във който се хвърга материял, с цел да се РАЗКАЛЯ, и после да се ПРЕСЕЕ, а накрая ПРОМИЕ. Тая СМУКАЛКА я сложихме за КУПОНА. ИМЕТО на този вид УЛЕЙ, се казва КАЛНИК. Коренът на думата идва от БЪЛГАРСКАТА дума КАЛ. Значи се говори за една ДРЕВНА ТЕХНОЛОГИЯ, практикувана от векове, от ЗЛАТОТЪРСАЧИТЕ носещи прозвището МАРМАРИ. Мога да Ви говоря и за КАЛИФОРНИЙСКО КОРИТО, УРАЛСКО КОРИТО, или ако искате за коритото ДЪЛЪГ ТОМЧО, но сега говорим за един ВИД БЪЛГАРСКО КОРИТО, което носи името КАЛНИК. Така, че тука възнамеряваме да публикуваме СХЕМИ, СНИМКИ и ВИДЕО, на това което е останало от ДРЕВНИТЕ МАРМАРИ, или евентуално възможни НЯКОЛКО НЕГОВИ ПРИЛОЖЕНИЯ.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот Repata » 26 Авг 2014 07:55

Йото :D
Поздравления за клипчето. Изгледах го и много ми хареса.
Успех и напред.и повече колеги да следват примера защото това е начина. 1q1q1q 1q1q1q
skype:repata.repata facebook:repata repata
0876662270
ЧЕСТ е голяма дума,която трудно се побира в малки хора
Аватар
Repata
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1837
Регистриран на: 24 Яну 2014 19:54
Местоположение: Бургас

Re: Калник

Мнениеот mitashki1975 » 26 Авг 2014 19:12

или ако искате за коритото ДЪЛЪГ ТОМЧО
колега ако не ти е проблем, кажи някоя дума за това или снимки ако има.Успех!
mitashki1975
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 68
Регистриран на: 30 Яну 2014 19:07

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 27 Авг 2014 01:07

Калникът е един вид ВХОДЯЩ БУНКЕР. Там се хвърга ВХОДЯЩИЯТ за ПРОМИВАНЕ МАТЕРИЯЛ, с една единствена ЦЕЛ. ЗА ДА СЕ ХИДРАЗИРА, или в прави думи, ОВУДНИ, а направо казано, да се метне в ШИРОКО КОРИТО ПЪЛНО С ВОДА. После МАТЕРИЯЛОТ се тепе с МОТИКИ, и се ИЗХВЪРГАТ едрите му КАМЪНЕ със вили като за сяно, но повече приличат на вили за въглища. МАТЕРИАЛЪТ се мета с кофи, колички и тарги, но може и на САМОТЕК, от сухите дерета около реката, и след като се ИЗТЕПА, т.е. РАЗБИЕ, и ИЗВИЛИ, т.е. ПРЕСЕЕ, тръгва по КОРИТОТО. На времето това са били ДЪТВЕНИ ИНСТРУМЕНТИ, а сега естествено са от РАЗНИ ВИДОВЕ ЛАМАРИНИ. Една от основните ХАРАКТЕРИСТИКИ на този УЛЕЙ е ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ, а втората е МНОГОФУНКЦИОНАЛНОСТ. Работи и без помпа, и с помпа. В зависимост от водата, ЛАПА до 200 КОЛИЧКИ за ден, стига да има кой да ги МЕТНЕ. След КАЛНИКЪТ, естествено се слагът разни видове УЛЕИ със ПРАГОВЕ и СТЕЛКИ, които на времето са били дървени или кожени, а сега са от различните видове СЪВРЕМЕННИ МАТЕРИАЛИ. Третата му ХАРАКТЕРИСТИКА е неговата ИКОНОМИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ. Ако си забентиш ВИР около златоносно дере, и си сложиш там КАЛНИКА, може изобщо да не го вдигаш от там по НЯКОЛКО МЕСЕЦА, а ТОЙ постоянно да работи за тебе. Спокойно може да си пийш пиенето и поне ЕДИН ПЪТ в СЕДМИЦАТА да отидеш да го ИЗДОИШ. ДОЕНЕТО зависи от водните запаси на дерето, от сезона и в крайна сметка от това, ДА или НЕ, си КАЗВАЛ МОЛИТВИ за ДЪЖД. И да ти го вдигне някой, КАЛНИКЪТ е само една огъната ЕФТИНА ЧЕРНА ЛАМАРИНА. Така, че и това не е опасно. Снимки и ВИДЕО ще пратим, но сега пак няма вода. Поздрави и УСПЕХИ.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот mitashki1975 » 28 Авг 2014 16:47

joto11 написа:Калникът е един вид ВХОДЯЩ БУНКЕР. Там се хвърга ВХОДЯЩИЯТ за ПРОМИВАНЕ МАТЕРИЯЛ, с една единствена ЦЕЛ. ЗА ДА СЕ ХИДРАЗИРА, или в прави думи, ОВУДНИ, а направо казано, да се метне в ШИРОКО КОРИТО ПЪЛНО С ВОДА. После МАТЕРИЯЛОТ се тепе с МОТИКИ, и се ИЗХВЪРГАТ едрите му КАМЪНЕ със вили като за сяно, но повече приличат на вили за въглища. МАТЕРИАЛЪТ се мета с кофи, колички и тарги, но може и на САМОТЕК, от сухите дерета около реката, и след като се ИЗТЕПА, т.е. РАЗБИЕ, и ИЗВИЛИ, т.е. ПРЕСЕЕ, тръгва по КОРИТОТО. На времето това са били ДЪТВЕНИ ИНСТРУМЕНТИ, а сега естествено са от РАЗНИ ВИДОВЕ ЛАМАРИНИ. Една от основните ХАРАКТЕРИСТИКИ на този УЛЕЙ е ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ, а втората е МНОГОФУНКЦИОНАЛНОСТ. Работи и без помпа, и с помпа. В зависимост от водата, ЛАПА до 200 КОЛИЧКИ за ден, стига да има кой да ги МЕТНЕ. След КАЛНИКЪТ, естествено се слагът разни видове УЛЕИ със ПРАГОВЕ и СТЕЛКИ, които на времето са били дървени или кожени, а сега са от различните видове СЪВРЕМЕННИ МАТЕРИАЛИ. Третата му ХАРАКТЕРИСТИКА е неговата ИКОНОМИЧЕСКА ЕФЕКТИВНОСТ. Ако си забентиш ВИР около златоносно дере, и си сложиш там КАЛНИКА, може изобщо да не го вдигаш от там по НЯКОЛКО МЕСЕЦА, а ТОЙ постоянно да работи за тебе. Спокойно може да си пийш пиенето и поне ЕДИН ПЪТ в СЕДМИЦАТА да отидеш да го ИЗДОИШ. ДОЕНЕТО зависи от водните запаси на дерето, от сезона и в крайна сметка от това, ДА или НЕ, си КАЗВАЛ МОЛИТВИ за ДЪЖД. И да ти го вдигне някой, КАЛНИКЪТ е само една огъната ЕФТИНА ЧЕРНА ЛАМАРИНА. Така, че и това не е опасно. Снимки и ВИДЕО ще пратим, но сега пак няма вода. Поздрави и УСПЕХИ.
Благодаря за разясненията :good: .Това е за "Дълъг Томчо " нали?
mitashki1975
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 68
Регистриран на: 30 Яну 2014 19:07

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 29 Авг 2014 23:33

Говоря за КАЛНИК, а ДЪЛЪГ ТОМЧО има сходни характеристики и предназнзчение. КАЛНИКЪТ е по къс, а входящата му част е по дълга и обемна от самият улей за улавяне. Сега ние му слагаме отзад още улеи с прагове и така наречените трафарети, че като го натоварим яко, да не изпуска. И той става дълъг, но си остава КАЛНИК. ТАМ слагаме и едни сита с отвори 20 мм. Ще ги видите когато се появи вода.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 21 Сеп 2014 23:51

За промиването на златосъдържащи баластри, а те може да бъдат и златосъдържащи почви, защото на определени места тук при нас намираме концентраций в горните почвени слоеве, е необходимо материялът да бъде овлажнен, т. е. накиснат във вода. Не се знаят точните геологически процеси които са се случвали в продължение на милионите години. Знае се със сигурност, че и тогава а и сега е важал законът за гравитация, че и тогава водата е текла от горе на доло, и е сортирала тежките фракций по принцип от горе на доло. Земната кора е била подложена на кой ли знае колко издигания и потъвания. Това е причината да намираме златини в пластове на 50 или дори 100 метра денивилация над реките, а в РОДОПИТЕ и СТРАНДЖА и много по високо . Това се разглежда като начало на вторични или дори следващи пресортирвания на първичните пластове. Такъв сух материял не можеш да го промиеш с драга мятайки го веднага, а дори и да имаш повече от 2 или 3 метра промивни корита. Тука при нас има материял който и с кирка не се копае, а се тепе с едни големи железни лостове. Ти това не оставиш ли го да постои във вода и да се разкисне, изобщо няма за какво да го пускаш по улеите. При скалите има процеси на изветряне и ерозиране, ни има и процеси на вкаменяване. Това е характерно за така наречените ЗЛАТОНОСНИ КОНГЛОМЕРАТИ. А КОНГЛОМЕРАТЪТ е бид БАЛАСТРА, подложена на процес на ВКАМЕНЯВАНЕ. Друг е въпроса дали е златоносен или не. И заради това е измислен КАЛНИКЪТ, да го метнеш това чудо вътре и да постои. Другото ефективно съоръжение което работи при нас, и можах да го видя с очите си, е ТРОМЕЛЪТ. Тромелът е страшно ренде, и се стравя по добре и с пресяването. Така че от моите наблюдения и опит два са основните въпроса. Пресяването , което може да се получи по добре, само ако се е получило преди това овлажняването, размиването и разкалването на материялът. Едва след това вече можем да си говорим за улеи и стелки.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот Repata » 26 Сеп 2014 10:08

Йото. Понеже прочетох че искаш да кръстиш кобилката на мене,предлагам да я кръстим" Репторина" Нещо средно между Репата и Раптора.При всички случаи,гарантирам че ще е постоянно разгонена 25 часа в денонощието.Плодовита до припадък.Леко да я ядоса някои ,ще мята къчове като ненормална.
Ако нямаш възражения пиши да знам какво да правя? Ше ставам ли кръстник или нема да ставам?
skype:repata.repata facebook:repata repata
0876662270
ЧЕСТ е голяма дума,която трудно се побира в малки хора
Аватар
Repata
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1837
Регистриран на: 24 Яну 2014 19:54
Местоположение: Бургас

Re: Калник

Мнениеот ilko 81 » 26 Сеп 2014 13:10

Repata написа:Йото. Понеже прочетох че искаш да кръстиш кобилката на мене,предлагам да я кръстим" Репторина" Нещо средно между Репата и Раптора.При всички случаи,гарантирам че ще е постоянно разгонена 25 часа в денонощието.Плодовита до припадък.Леко да я ядоса някои ,ще мята къчове като ненормална.
Ако нямаш възражения пиши да знам какво да правя? Ше ставам ли кръстник или нема да ставам?

Ей направо уби коня с лопатата умрях да се смея немоооа са запра,баси кефа :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :grin: :lol: :lol: :lol: .
ilko 81
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 70
Регистриран на: 13 Сеп 2014 23:55
Местоположение: обл.Русе

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 27 Сеп 2014 13:24

Много хора ми задават въпроса - знае ли се къде е жилата, или - то там е имало римски рудник за злато, знае ли се къде е входа на дупката. Заради това сега ще обясня. Рудниците, не зависимо от това за добиването на какъв вид полезни изкопаеми са предназначени, биват открити и закрити. Т. Е. надземни и подземни. Промиването на баластри е надземна технология и няма нито златни жили, нито златни дупки. Това са различни видове разсипни наносни повърхностни находища. Могат да бъдат дълбоки или плитки, коритни или скатни, равнинни или брегови, прагови или терасови, и кой ли знае още какви видове. Така че ви моля да не ме питате за жилата или за входа на дупката, защото такива няма. Ясно ли е.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 27 Сеп 2014 13:35

Нещо ми се губи нета. Аз писах да е Харпия, защото има Х от Христо и Р от Репата, а отделно има Латиноамериканско ПОВЕСТВОВАНИЕ , защото ХАРПИЯТА е един вид техен ОРЕЛ. Но ми харесва и твоето предложение. Ти решаваш. Ще идвам по Бургас и ще го полеем. Таман да кажиш някой новини. Поздрави.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Re: Калник

Мнениеот joto11 » 03 Ное 2014 03:10

Още се чудя. Да взема ли да кача още някой КЛИП. Ама много новобранци бре. После доваждат да ми правят яд. ВОЛАНТЕ каза да пускам, ама оня мълчи. Още е рано.
4r4r5 4r4r5 4r4r5
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35

Следваща

Назад към Клипове

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!