Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Опал

Скъпоценни и полускъпоценни.

Опал

Мнениеот Andrey » 03 Авг 2014 13:17

Опалът е вид силициев диоксид, чийто химичен състав наподобява кварца, но съдържа вода в структурата на минерала. Скъпоценният опал обикновено съдържа 6-10% вода и се състои от малки сфери силициев диоксид, подредени в правилен модел. Невероятните цветове се образуват, когато лъчи светлина и попаднат в тези сфери. Малките сфери образуват само опал със син цвят, а по-големите образуват червен цвят. Опалът с червен цвят може да демонстрира целия спектър. Възприеманият цвят на опала зависи и от ъгъла, под който светлината достига до повърхността му, а цветът може да се промени или дори да изчезне, когато камъкът се завърти.

Австралийските опали са много стабилни и ярки, което ги прави изключително подходящи за употреба в бижутерството. В други държави опали се срещат най-често в области с вулканични скали; те имат високо съдържание на вода, поради което се чупят или напукват при рязане или полиране, или когато се съхраняват на сухи и горещи места.
Най-ценните опали с най-високо качество произхождат от Австралия, а най-прочутият сред тях е черният опал, който се среща в Лайтнинг Ридж в Нов Южен Уелс. Черният опал има тъмен фон с игриви червени, зелени, сини, виолетови, пурпурни или жълти цветове.

По-светлите опали, познати като бели опали, с тяхната смесица от ярки цветове, се срещат в Уайт Клифс в Нов Южен Уелс и в „световната столица на опала”, прочутия подземен град Кубър Педи в Южна Австралия. Климатът в този затънтен град, разположен сред лунен пустинен пейзаж е толкова горещ и негостоприемен, че миньорите и другите членове на общността са построили своите къщи, магазини и обществени сгради под земята. В Кубър Педи има дори няколко подземни църкви – католическата църква „Свети Петър и Павел” първоначално се е използвала от всички религиозни деноминации и е била построена по типичния пионерски начин, като всеки е дал своя принос.

Сред другите видове опали спадат огненият опал, който имал прозрачен червен или оранжев фон, и боулдър опал, който е разновидност на белия опал. Австралия разполага с най-големите находища на опал в целия свят, които всъщност са по-големи от всички световни находища, взети заедно. Производството на опал в Австралия възлиза на над 70 милион долара и издържа много общности в Южна Австралия, Нов Южен Уелс и Куинсланд.

Източник: интернет
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Andrey
Администратор
Администратор
 
Мнения: 609
Регистриран на: 21 Яну 2014 23:03
Местоположение: Област Плевен

Re: Опал

Мнениеот joto11 » 24 Ное 2014 22:32

Находища на Опал в България. Находище Голям палас в Мадански руден район и спирка Железни врати, Кърджалийско. Хематитов тип опал е известен на Витоша и находище Маджарово в Източни Родопи. Опалови описания има за с. Безводно, с. Кумонига, с. Нановица и около Кърджали. Също така се говори за селата Светослав, Перперек, Драгойново и Хасковски минерални бани. За Западни Родопи в с. Осиково . Данните са от БАН.
joto11
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 120
Регистриран на: 25 Яну 2014 22:35


Назад към Видове минерали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!