Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Ахат

Скъпоценни и полускъпоценни.

Ахат

Мнениеот Andrey » 03 Авг 2014 13:05

Общи сведения за скъпоценния камък

Ахатът е познат под много форми. Няма друг скъпоценен камък, който природата да е оцветила и нашарила толкова креативно, колкото ахата, образуван в концентрични пластове в широко разнообразие от цветове и текстури.

Всеки един ахат се образува чрез запълване на кухина в приемната скала. В резултат на това ахатът често се среща под формата на заоблен възел, с концентрични ивици, наподобяващи кръговете на дървесен дънер. Понякога ивиците наподобяват очи, друг път причудливи раковини или дори пейзаж с дендритни дървета.

В древността ахатът е бил високо ценен като талисман или амулет, като се е твърдяло, че утолява жаждата и пази от треска. Съществуват и легенди, според които персийските магьосници са използвали ахата, за да предотвратяват бури.

Прочутата колекция от три хиляди ахатови купи, събрани от Митридат, цар на Понт, показва ентусиазма, с който са възприемали ахата в миналото. Купите от ахат са били популярни и по време на Византийската империя. Колекционирането на ахатови купи станало популярно и сред европейските аристократи по време на Ренесанса и много музеи в Европа, сред които и Лувърът, притежават внушителни образци.

Научни характеристики

Твърдост 7 по скалата на Мос, с триъгълна кристална структура.
Ахатите се срещат във възлести маси в скали като вулканична лава. Когато се разтворят, те често разкриват удивително разнообразие от цветове и шарки, както и характерни ивици, които отличават ахата от другите форми на халцедона (компактната, микрокристалинна разновидност на кварца).

Добиването на ахат в долината на река Нае в Германия, документирано още през 1497 г., дава началото на шлифовъчния център Идар-Оберщайн. Първоначално реката се използвала, за да задвижва шлифовъчните колела. Когато през 19-и век залежите от ахат на река Нае се изчерпали, шлифовчиците от Идар започнали да разработват залежите на ахат в Бразилия, което стимулирало проучването и откриването на богатите бразилски залежи от аметист, цитрин, турмалин, топаз и други скъпоценни камъни.
Макар че малкото градче Идар-Оберщайн все още се слави с най-изящните орнаменти от ахат в света, днес в Идар внасят широк набор от други скъпоценни материали от цял свят.

Мистични свойства

Казват, че ахатът подобрява възприемчивостта у хората и че стимулира аналитичните способности, както и че осигурява баланс между физическите, емоционалните, интелектуалните и духовни състояния на човека. Твърди се също, че ахатът намалява враждебността и стимулира добронамереността.
Смята се, че ахатът спомага за откриването на истината, приемането на обстоятелствата и че лекува емоциите. Според легендата ахатът подобрява паметта и концентрацията, повишава издръжливостта и стимулира честността.

Смята се, че той предотвратява безсънието и гарантира приятни сънища, повишава смелостта и предпазва от опасности. Ахатът има успокояващо действие, подобрява възприятията, концентрацията и спомага за развиването и повишаването на аналитичните способности.

Лечебни свойства

Ахатите са сред най-старите лечебни камъни, носещи късмет. По принцип ахатът помага на този, който го носи, да различи истинските приятели от фалшивите. За него се твърди, че предотвратява бури и мълнии, пази децата от опасности, като най-вече предотвратява падания, и носи просперитет.

Твърди се, че ахатът подпомага лечението на заболявания на панкреаса и подобрява кръвообращението. Освен това той е балансиращ и пречистващ камък, който може да спомогне за запълването на празнината между ума и сърцето. Различните видове и цветове ахати имат допълнителни свойства.

Магически свойства

Енергия: разнообразна, вж. по-долу.
Елемент: разнообразен, вж. по-долу.
Способности: сила, смелост, дълголетие, градинарски умения, любов, лечебни свойства и закрила

Многобройните видове ахат – едва различими по своя цвят или маркировка – се използват за различи видове магия. Макар че всеки ахат може да се носи с гореизброените цели, тези конкретни камъни имат традиционна енергия. Следва списък с някои основни камъни и техните магически свойства:

Ивичест ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Използва се за защита, възстановява телесната енергия и облекчава стресовите ситуации.

Черен ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Използва се за защита, носи се за смелост и успех.
Черно-бял ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Носи се като амулет. Този ахат предпазва от физически опасности.

Ахат „Синя дантела” (енергия: възприемчива; елемент: вода). Носи се за мир и щастие. Поставете го на ръката си, за да прогоните стреса от цялото тяло.

Кафяв ахат (енергия: проективна; елемент: огън). В миналото се е носел от войниците на бойното поле, днес се носи за успех във всяко начинание. Ценен в Италия и Персия като защита срещу уроки. Също така чудесен талисман за богатство.

Кремаво жълт ахат (енергия: възприемчив; елемент: слънце). Облекчава психиката, когато е използван правилно за магия.

Синапово жълт ахат (енергия: възприемчива; елемент: слънце). Помага да се свържете с творческата страна на ума си и повишава изобретателността.

Зелен ахат (енергия: възприемчива; елемент: земя). Обикновено се носи за подобряване на зрението.

Мъхов ахат (енергия: възприемчива; елемент: земя). Предпочитан талисман на градинарите. Носи се още при схванат врат и за други лечебни цели. Използва се в магии за богатство, щастие и дълголетие. Носете този камък, за да създадете нови приятелства и да откриете „съкровище”.

Червен ахат (енергия: проективна; елемент: огън). Известен е още с наименованието кървав ахат. Носен е още в древен Рим с цел предпазване от ухапвания от насекоми. Лекува кръвта и насърчава спокойствието и мира. Твърди се, че прогонва и паяци.

Сив ахат с бели нишки (енергия: възприемчива; елемент: вода). Използва се често за интелектуални занимания.

Брекчиран ахат (натрошени парченца, обикновено кафяви или червени, свързани с кварц). Използва се за зареждане и оптимизъм и спокойствие. Помага да се избегне негативното поведение и променя вибрациите.

Анхидритен ахат (със затворени области с вода вътре). Използва се за свързване с водните деви и да балансира емоциите.

Зодиакални знаци

Асоциации: Меркурий (по принцип)
Не е традиционен рожден камък за нито един месец.
Камък на зодия Близнаци (като елемент), който повишава чувствеността и повишава силата на волята. По-долу следват други асоциации с конкретния зодиакален знак.

Ахат „Синя дантела”, камък на зодия Риби
Ахатът „Синя дантела” е нежен, успокояващ камък, който поражда спокойствие. Той подпомага летенето, милосърдието, достигането на по-висши духовни нива, общуването с ангели, а също и активира петата чакра, или чакра на гърлото. Той може да улесни комуникацията в трудни моменти, да подобри публичната реч и да улесни разговорите. Това е вдъхновяващ камък, който може да подпомогне вътрешната настройка и е използван за извършване на чудеса. Подобно на всички ахати, това е защитен камък. Физически се използва за облекчаване на артрит, главоболие, проблеми с храносмилането, растежа и костите.

Мъхов ахат, камък на зодия Дева

Когато държи този нежен и питателен камък, човек си мисли за слънцето, което прошарва листата и за аромата на глина и пресен мъх. Той е особено полезен като градинарски талисман. Балансира емоциите, лекува сърцето и носи положителна перспектива. Мъховит ахат може да се използва и за да подобри растежа на растенията и да повиши просперитета, като донесе богатство и изобилие в живота ви. Освен това той води човек към благосклонност, убедителност, сила във всички начинания и ефективност във всички дела. Той подпомага подобряването на егото и самочувствието, като осигурява емоционален баланс и подсилва положителните личностни качества. Той дава възможност на човек да види красотата във всичко наоколо.

Ахат Ботсвана, камък на зодия Скорпион

Ахат БотсванаАхатът Ботсвана понякога е наричан „камъка на промяната” заради свойството му да помага на човек да подходи към промяната позитивно. Той деликатно помага на човек да извърши всякакви преходи така, че промяната да не е трудна или болезнена, както би била без него; това е успокояващ камък. Ако носите ахат Ботсвана в джоба си, това ще ви помогне да се справите лесно с малките промени, пред които животът ни изправя ежедневно.
Облекчаването на депресията и/или мъката е друго свойство на ахата Ботсвана. Той ви помага да се фокусирате върху решенията, вместо върху проблемите, като по този начин повишава креативността. Той повишава силата на интуицията и стимулира седмата или теменна чакра, като енергизира ауричното тяло.
Ахатът Ботсвана спомага за преодоляване на зависимости и други саморазрушителни компулсивни модели на поведение, както и за справяне с потиснати емоционални проблеми. Като камък на успеха, той помага за постигане на успех и справяне с него. Освен това той е камък на чувствеността. Полезен е за нервната система и може да помогне за освобождаване от токсините в тялото, както и за лечение на счупени кости. Много силен ахат.

Ахат „Крейзи лейс”/”Мексиканска дантела”, камък на зодия Овен
Ахатът „Крейзи лейс” е балансиращ и защитен камък. Той носи смях на притежателя си и поглъща емоционалната болка. Този ахат се използва за подпомагане вземането на решения, като балансира физическото, емоционалното и менталното, за да улесни вземането на решения.
Освен това той помага на човек да остане концентриран. Макар че по принцип е защитен камък, той притежава особено силни емоционално защитни свойства. Освен това се твърди, че пази от уроки. Физически ахатът „Крейзи лейс” е отличен за повишаване на издръжливостта и енергията и е полезен за кожни заболявания като акне, екземи и т.н., както и за ендокринната система и сърцето.

Огнен ахат, камък на зодия Овен
Огненият е камък на смелостта, защитата и силата. Той облекчава страховете, спира клюките и дори отразява всяка заплаха обратно към нейния източник. Огненият ахат помага за постигането на духовен напредък, стимулира и подобрява енергията, включително медитацията и други ритуали и лечебни енергии. Освен това балансира мъжката (активна) и женската (рецептивна) енергия.
В емоционален план той може да намали емоционалния заряд на проблемите. Огненият ахат често се използва в магии за повишаване на комуникативните умения в писането и говоренето. Освен това той може да повиши визуализациите. Физически той подобрява всички лечебни енергии и съдейства за изцеление на кръвоносната система, лимфната система и червата.

Ахат „Орлово око”
Този вид ахат подобрява творчеството и засилва интелекта. Много подходящ камък за студенти или художници. Известен е още с това, че носи късмет. Този ахат повишава енергията, но тъй като е камък за заземяване, той не повишава енергията по всяко време, а само тогава, когато е необходимо. По този начин този ахат е камък на съхранението и увеличава дълголетието.


Източник: интернет
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Andrey
Администратор
Администратор
 
Мнения: 609
Регистриран на: 21 Яну 2014 23:03
Местоположение: Област Плевен

Re: Ахат

Мнениеот Snoop » 09 Яну 2017 23:26

Здравейте на всички,ето няколко литофизни ахата,или поне така казаха,че се наричат.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Snoop
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Яну 2017 22:11

Re: Ахат

Мнениеот Snoop » 09 Яну 2017 23:37

Дано да ви харесат моите находки
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Snoop
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Яну 2017 22:11

Re: Ахат

Мнениеот Miro79 » 10 Яну 2017 01:49

Много са красиви
Добрите момчета отиват в рая а лошите където си поискат
Аватар
Miro79
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 149
Регистриран на: 30 Дек 2014 19:53

Re: Ахат

Мнениеот mitashki1975 » 11 Яну 2017 19:32

Красиви са наистина.На последната снимка да няма включване на червен гранит ?
mitashki1975
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 68
Регистриран на: 30 Яну 2014 19:07

Re: Ахат

Мнениеот Snoop » 11 Яну 2017 19:43

Де да знаех и аз,интересно ми е защото нямат нищо общо с другите ахати,тези ги намирам на 1400 м надморска височина,а скалата върху която сякаш са залепени е почти еднородна на външен вид,има някакви прозрачни зрънца по нея но не знам дали са кварц или цирконий ???
Snoop
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Яну 2017 22:11

Re: Ахат

Мнениеот Snoop » 11 Яну 2017 19:49

Аз съм начинаещ и затова се допитвам до хората които са запознати с тези неща,по-различни са от останалите ахати които хората намират в източните Родопи които както виждам от снимките са геоди и са много по красиви от тези които намирам аз,имам няколко големи камъка които са поне 5-6 килограма и смятам да ги разрежа за да видя какво ще излезе отвътре.
Snoop
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 8
Регистриран на: 09 Яну 2017 22:11


Назад към Видове минерали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!