Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Пластмасата променя състава на скалите на планетата

Скъпоценни и полускъпоценни.

Пластмасата променя състава на скалите на планетата

Мнениеот момчил70 » 07 Юни 2014 17:38

Вижте на каква статия попаднах ...
Разтопени пластмасови боклуци по бреговете могат да се смесят със седименти, фрагменти от базалтова лава и органични отпадъци (като черупки) и да образуват нова скала, съобщи "Лайв сайънс".

Новият материал, наречен пластигломерат, ще остане завинаги в скалната история на Земята и в бъдеще може да служи като геоложки маркер за въздействието на човечеството.

Такава скала е открита на хавайския плаж Камило. Възможно е пластмасови конгломерати да са намирани и на други места, но никой не го е съобщавал. Замърсяването с пластмасови отпадъци е проблем по целия свят.

Засегнати от него са всички реки, езера, морета и океани.

Пластмасата, чието производство започва през 50-те години на миналия век, не се разгражда лесно и се смята, че може да остане в околната среда стотици до хиляди години. Тези отпадъци са леки и затова не могат да бъдат затрупани естествено.

В пластигломерат тя може да се превърне, ако бъде запалена на брега.

Плажът Камило на хавайския Голям остров е признат за един от най-замърсените в света, защото там вълнението изхвърля отпадъци и от океана.

Пластигломератът е открит от кап. Чарлз Мур, океанограф от института за морски изследвания Алгалита, и изследван от геолози на университета на Западен Онтарио. Той е в две разновидности.

Халоценът, епохата през която живеем, е започнала преди 12 000 години. Учените обсъждат от години дали официално да бъде призната нова геоложка епоха антропоцен, която да бележи времето на значима промяна на земния физически, химически и биологически пейзаж от човек.

Те обаче не могат да постигнат съгласие кога да започва тази епоха. За човешкото въздействие върху планетата ни има няколко групи доказателства. Едната е започнала с Промишлената революция и изхвърлянето на парникови газове в атмосферата.

Преди 8000 години пък земеделието значително променя използването на почвата и води до освобождаване на метан и въглероден двуокис в атмосферата. Следи за това са запазени в трайната ледена покривка.

Профилът на почвата в тресавищата показва, че минното дело и горенето на бензин с олово са довели до увеличена концентрация на оловото през последните 300 години.
Източник: БТА/LiveScience.com
"Съвършенството е достигнато не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне."
Аватар
момчил70
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 1038
Регистриран на: 24 Яну 2014 18:29
Местоположение: Видин

Назад към Видове минерали

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Free counters!