Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

ЧУДЕСАТА ПО СВЕТА

Всякакви статии свързани с хобито.

ЧУДЕСАТА ПО СВЕТА

Мнениеот pscorpions » 28 Мар 2016 12:20

Тайната на розовото езеро Хилиър

Разположеното в Югозападна Австралия солено езеро Хилиър (Lake Hillier) има необичаен цвят. Едва наскоро е разкрита причината на това явление. Откритието е извършено от австралийския микробиолог Кен Макграф (Ken McGrath), който се заинтересувал от розовия цвят на езерото, докато гледал научнопопулярно видео на YouTube канала SciShow, съобщава National Geographic.
Хилиър се намира на остров Мидъл в югозападната част на Австралия и е трудно да се стигне до него току-така. Водна навигация в този район няма и практически единственият начин се явява въздушният транспорт. Той не само е скъп, но и неотдавна, с цел съхранение на уникалната екосистема, приземяването на острова е било забранено.
Затова Макграф просто вписал пътешествието до езерото в списъка на желанията, които по-скоро няма да се сбъднат. Но след това разбрал за научноизследователския проект eXtreme Microbiome, свързал се с неговите организатори и те също се заинтересували от необичайния цвят на водата на Хилиър. След като получили разрешение от правителството за посещение на острова и вземане на проби от водата, участниците в проекта заедно с Макграф се отправили на експедиция.
Макграф и колегите му успели да установят, че водата дължи своя цвят на халобактерии (Halobacteriaceae) и родствени микроорганизми, способни да живеят в среда с високо съдържание на сол. Освен това в езерото са открити бактерии Dechloromonas Aromatica, които разрушават съединенията в химични разтворители. Учените смятат, че те са останали във водоема от началото на ХХ век, когато около езерото е имало производство на кожени изделия.
Островът и езерото са били открити при експедиция на британския мореплавател Матю Флиндърс през 1802 година. По-рано и други експедиции се опитвали да установят причината за розовия цвят на водата и смятали, че причината е солеността и специфичните микроорганизми. Но проведените през 1950 година тестове не потвърдили това – възможно е причината да е в несъвършената тогава техника.
Халобактериите са едни от най-древните обитатели на нашата планета. За първи път са изолирани в началото на миналия век от микрофлората на лиманната кал, но системното им изучаване започнало чак в края на второто десетилетие на ХХ век.
На продуктите, консервирани с използването на голямо количество сол, може да се забележи червеникав налеп, който се появява вследствие на дейността на този тип микроорганизми. Още един известен водоем с розова вода поради халобактерии е Чокракското езеро в Крим.
http://vbox7.com/play:e2a92336cd&p=favo ... 476&order=

Източник: Мегавселена бг
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Живей така че когато умреш и гробаря да плаче над гроба ти !!!
Аватар
pscorpions
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 984
Регистриран на: 22 Авг 2014 23:43

Re: ЧУДЕСАТА ПО СВЕТА

Мнениеот ddp » 28 Мар 2016 18:44

Красота :good:
Нека да започнем с това че ми е все едно ...... И
С това да завършим.
Аватар
ddp
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 339
Регистриран на: 20 Авг 2015 09:39
Местоположение: Пловдив

Re: ЧУДЕСАТА ПО СВЕТА

Мнениеот pscorpions » 03 Апр 2016 20:02

Аз искам тук да живея. Сама, без телефон, без цензурирани медии, само ако може интернет - да контактувам с когото желая, а не с когото ми налагат. Кафе, цигари, гарет и нет. Природа, тишина и спокойствие. Егати кефа !!!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Живей така че когато умреш и гробаря да плаче над гроба ти !!!
Аватар
pscorpions
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 984
Регистриран на: 22 Авг 2014 23:43

Re: ЧУДЕСАТА ПО СВЕТА

Мнениеот pscorpions » 16 Сеп 2016 11:22

http://petel.bg/m/index.php?action=view ... 20&opinion

Жегите пресушиха язовир Копринка и от водата изплава едно от най-големите чудеса на България

Севтополис е най-известният обект под вода в българската археология - единственият цялостно проучен до момента тракийски град на българска територия. Той е не само уникален археологически и исторически обект, но и цяла съкровищница с данни за живота и бита на траките. Градът е разкрит и проучен между 1948 и 1954 г. при изграждането на язовир “Копринка” до Казанлък от екип под ръководството на проф. Димитър Димитров. Тогава той е напълно заснет и проучен, преди да остане на дъното на язовира, пише sevtopolis.suhranibulgarskoto.org.
След дългогодишна работа в района, екипът от археолози се натъква на изумително откритие- останките на стар тракийски град. Така Севтополис става първият и единствен тракийски селищен център от градски тип у нас. Мястото, където е открит, бива разкопано напълно, заедно с три надгробни могили от неговия некропол. Установява се и името на града - Севтополис, име, което не се среща до сега.
Севтополис, създаден от тракийския владетел Севт III в сърцето на Казанлъшкия район, се развивал бързо като първостепенен политически, икономически и културен център, столица на Севтовата държава. Той е основан през 323 г. пр. н. е. и загива през 270 г. пр. н. е.
Археологическите разкопки показват, че градът се е състоял от едно укрепено селище, обхващащо площ от около 5 хка, и няколко предградия. Градът е строен върху развалините на укрепена царска резиденция и тракийско селище. Река Тунджа, наричана тогава Тонзус, обикаля от три страни града, разположен на надречна тераса. Опасвала го е крепостна стена, дълга 890 м. От две градски порти са тръгвали две широки главни улици, които в центъра се пресичали под прав ъгъл и оформяли голям градски площад със светилище на Дионис. В града живеели около 50 семейства на одриската аристокрация. Царската резиденция била в североизточния край на града. В двора й е открит надпис от канцеларията на Севт, написан на гръцки език и гласящ: "Този надпис да се изчука на две плочи и да се постави в Севтополис, в храма на Великите тракийски богове."
Дворецът на Севт III бил двуетажен, с фасада, дълга 40 м и богата украса. Сред многобройните помещения особено се отличавала обширна зала, разкошно украсена с многоцветна мазилка, наподобяваща мрамор.
Севтополис имал и много паметници на монументалната архитектура и изкуство - дворец-храм с богата вътрешна декорация, храм на Дионис и храм на Великите тракийски богове.
Широкият замах на строителството свидетелства за високия икономически разцвет на Севтовата столица и за нейното нараснало политическо значение. По мнението на археолозите, в градоустройството на Севтополис личат принципите, характерни за устройството на гръцкия полис. В откритите останки на Севтополис личат и много специфики, коренно различаващи се от другите райони на Тракия- широката употреба на тухлата като строителен материал.
Оживените икономически и културни контакти на града с големите елинистически центрове на гръцкия свят и развитието на местни занаяти очертават Севтополис като най- значимия център на тракийската икономика и култура в Казанлъшкия район. Забелязват се много елементи от елинистическата култура, но в Севтополис същевременно са запазени и редица особености, характерни за самобитната тракийска култура.
Севт III бил и първият тракийски владетел, започнал да сече монети. При проучването на Севтополис са открити 2000 монети, като около 800 са на Севт.
Освен това, археолозите са открили много луксозни старогръцки керамични съдове, украшения, фрагменти от каменни скулптури, амфори и др.
Факт:
Севтополис, градът на Севт ІІІ, столица на Одриската държава от края на ІV - началото на ІІІ в. пр.н.е. е разкрит и проучен през 1948 - 1954 г. при изграждането на язовир Копринка до град Казанлък.
Хипотеза:
Имало е и друг град...
Съществува хипотеза, че Севтополис е изграден върху останките на друго Севтово селище, което обаче е било жестоко опожарено. То се намирало от северната страна на Севтополис. След разгрома, през 320-323 г. пр. н. е. Севт се завръща победоносно и поставя основите на бъдещата тракийска столица.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Живей така че когато умреш и гробаря да плаче над гроба ти !!!
Аватар
pscorpions
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 984
Регистриран на: 22 Авг 2014 23:43


Назад към Статии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

Free counters!