Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Как да извлечем злато от старите си джаджи

Всякакви статии свързани с хобито.

Как да извлечем злато от старите си джаджи

Мнениеот Steisi » 23 Дек 2015 22:46

Навярно не всички знаят, че за направата на електронните джаджи се използват различни ценни метали, в това число и злато. В платките на лаптопи, телефони, фотоапарати и други устройства има от този благороден метал, който свързва отделните компоненти.

Това означава, че след като вече нашите джаджи остареят и ги заменим с нови, можем сравнително лесно да извлечем златото от тях. Или поне така се опитват да ни убедят анализаторите от Wired. Според медията, от един стандартен телефон например, може да се извлече около 0,2 гр злато.

Очевидно компаниите, които изкупуват обратно стари джаджи с отстъпки при продажбата на нови модели имат „нещо наум“. Ако и вие смятате, че си заслужава да опитате, прочетете внимателно съветите на медията дадени по-долу. Важно е да го направите, за да гарантирате безопасността си.

Стъпка 1.
Извличането на златото от джаджите ни не изисква почти никакви усилия, но е важно да имате основни познания по химия и да сте наясно с опасностите при работа с химикали. Уверете се, че имате подходящи предпазни средства (очила, ръкавици и гащеризон за защита на вашите дрехи) и подходящо добре проветрено работно пространство. Някои от химикалите отделят вредни изпарения и са силно запалими или силни оксиданти и може да си причините кожни изгаряния.

Стъпка 2.
В телефоните най-голямо количество злато има в SIM картите, дънните платки и по-малките компоненти на гърба на LCD екрана. Използвайте магнит, за да отделите всички позлатени метални части. Сега се нуждаете от някакъв сигурен начин за извличане на златото.

Стъпка 3.
Поставете платките в стъклен съд. В друг контейнер, смесете две части солна киселина и една част слаб водороден пероксид (концентрацията да е 3 %). Изсипете тази смес върху платките, така че те да са напълно потопени. Изчакайте една седмица, като всеки ден разбърквайте със стъклена или пластмасова пръчка. С течение на времето, киселината ще потъмнее и ще образува златни „флейки“.

Стъпка 4.
Изсипете сместа през филтър за кафе в друг стъклен съд. Люспиците злато ще се отделят. Запазете парчетата с остатъци от злато за повторно потапяне. Излейте водата през филтъра и съберете златния прах и изплакнете с вода. Измийте златните люспи с метанол, след това отново с вода.

Стъпка 5.
Сложете си защитно, огнеупорно облекло, обувки и очила, и нагрейте паничка с горелка. Прибавете малко боракс. Бораксът разтапя златото. Когато боракса започва да омеква, добавете златните люспи. Нагрявайте докато злато се разтопи и оформи мънисто. След това оставете да се охлади.
Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане!
Аватар
Steisi
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 82
Регистриран на: 22 Яну 2014 17:37

Назад към Статии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!