Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

24 интересни факта за златото

Всякакви статии свързани с хобито.

24 интересни факта за златото

Мнениеот Steisi » 26 Юни 2015 22:18

Ето и 24 интересни факта за златото:

1. Златото е рядък метал с точка на топене 1064 градуса по Целзий и точка на кипене 2808 градуса. Химичният му символ Au е съкращение от латинската дума за злато Aurum, което, буквално преведено, означава сияйна зора. Златото има няколко основни качества, които го правят полезно за човечеството през вековете. Сред най-големите му предимства са отличната му проводимост и неспособността му да взаимодейства с вода и кислород.

2. Най-старото археологическо находище в света от обработено злато се намира в България, недалеч от Варна. Датира отпреди 5 000 години преди Христа.

3. Цялото злато добито от хората до сега би се поместило в един куб с размери 20 Х 20 Х 20 метра, с тегло около 145 000 тона. Един тон би се поместил в куб с размери от 37 см.

4. Най-голямото кюлче злато е изработено в Япония и е закупено 5 дни след изработването му – то е с формата на паралелепипед и размери 40.5/19.5/16.0см. и маса 200 кг.

5. Златото е много плътно. Ако в един кубичен метър, при дадени условия, водата тежи един тон, то в същия кубичен метър ще се поместят 19,3 тона злато.

6. След среброто, златото е най-отразяващият метал, а след медта – най-електропроводимият. Той отразява както инфрачервеното (топлината), така и ултравиолетовото излъчване. Заради тези си свойства се използва при направата на стъкла за сгради, като не само рефлектира слънчевата топлина през лятото, но и топлината отвътре през зимата - не я пропуска през прозореца.

7. Най-едрото монолитно парче злато, намерено досега, тежи 2280 тройунции, равняващо са на над 68 килограма. Намерено е на 5 февруари 1869 г. покрай черен път в щата Виктория, Австралия.

8. Най-големият откуп, предложен някога за освобождаване на затворник, е бил даден през 1532 г., когато испанците залавят водача на инките Атахуалпа. За да го пуснат, той им предлага злато, което би запълнило стая с размери 7 метра дълга, 6 метра широка, с височина човешки бой. Испанците се съгласяват, но след като взимат златото, убиват вожда въпреки договорката.

9. „Златните” олимпийски медали са излети от 92,5% сребро с 6 грама злато, прибавено като украса на медала. Сребърните медали имат същото количество сребро, но без златото. Бронзовите са сплав от мед и цинк.

10. За най-големи майстори-златари на всички времена са признати двама души – Петер Карл Фаберже и Бенвенуто Челини.

Петер Карл Фаберже (1846 – 1920) е бил придворен бижутер към руския царски двор. Направил е много забележителни бижута през кариерата си, но е най-известен със златните си „великденски яйца”. За първи път става известен заедно с брат си Агатон по време на първата всеруска изложба на бижута в Москва през 1882 г., където двамата братя печелят златен медал. Цар Александър III подарява първото великденско яйце на жена си Мария през 1885 г. Тя е толкова възхитена от подаръка, че цар Александър поръчва на Фаберже да прави по едно яйце всяка година за подарък на Мария, до неговата смърт през 1894 г. След смъртта на цар Александър III на престола се възкачва синът му Николай II, който поръчва да се правят не по едно яйце на година, а по две - едно за майка му Мария и едно за съпругата му Александра. Традицията продължава до 1914 г., когато положението в Русия става нестабилно. Няколко години по-късно цар Николай II е екзекутиран от комунистите. Фаберже успява да направи 50 имперски великденски яйца през живота си - десет от 1885 до 1894 г. и четиридесет (по две на година) от 1895 до 1914 г. За 42 от яйцата се знае точно къде са и кой ги притежава. 8 са изчезнали безследно.

За втори най-известен златар в света се смята Бенвенуто Челини (1500–1571). Бил е съвременник на Леонардо и Микеланджело и се е вдъхновявал от тяхната работа. Бил е златар на Францис I от Франция и по това време създава известната си „солница”. Оттогава солницата е известна като Солницата на Челини. Солницата изчезва през май 2004 г. от музей в Австрия и досега все още не е открита.

11. Най-голямата златна монета в света е 100-килограмова от Канадския кралски монетен двор с номинал от 1 млн. канадски долара; общо са отсечени 5 такива монети. Една от петте монети е продадена за 3,27 млн. евро на търг във Виена. Купувачът е испанска компания за търговия с ценни метали "Оро дайрект" със седалище в Мадрид. Досега монетата е била отдадена под наем от австрийската компания и изложена във виенския Музей на историята на изкуството, като част от нумизматичната му колекция. Чистотата на златото в монетата е 99,999%, което я прави рекордьор сред златните монети и по този показател. Тя е вписана в книгата „Гинес".

12. В морската вода има толкова много потънало злато, че ако се разпредели между жителите на Земята, то всеки ще получи по един милион долара (по днешен курс).

13. Сходството между златото и минерала пирит е станало причина пиритът да бъде наречен „златото на глупака”. Разликата между златото и пирита се установява при силен удар с остър предмет. Пиритът ще се надроби, а по златото ще остане дълбока следа от острието.

14. Златната палачинка: в ресторант Opus в Манчестър се предлага най-скъпата палачинка в света - за 144 британски лири. Въпросът: "Е, какво, да. не е златна", е много уместен, защото освен мадагаскарска ванилия, желе от органични ягоди, гарнирано с шампанско "Дом Периньон", в палачинката има и елементи ядивно злато, за което се вярва, че дарява дълголетие.

15. Златна кафеварка – Кафеварката има постоянен златен филтър, който запазва уникалния аромат и отличния вкус на кафето. Филтърът е изработен от изключително тънка мрежеста обвивка от фин слой 23-каратово злато.

16. Златото е толкова мек метал, че една унция злато може да се разтегне до дължина повече от петдесет мили или превит в лист за покриване на сто квадратни метра.

17. Златото и благородните метали се измерват в трой унции. Това идва от френския град Троа, където тази мерна единица е използвано за първи път.

18. Златото винаги е било рециклирано, благодарение на присъщите му високи стойности. Това означава, че бижутата или стоматологичната корона биха могли да съдържат злато, което е добито в праисторически времена, и може дори да са били част от някои безценни елементи, принадлежащи на древни народи! Днес, най-малко 15% от годишната консумация на злато се рециклира всяка година.

19. Една от най-редките и най-търсените колекционерски монети, Двоен орел- 1933 г., е продадена на търговска къща Sotheby's в Ню Йорк през 2002 г. за сумата от 7590000$.

20. Известният френски готвач Ленотр подготвя шоколадов десерт със златни листа, който се предлага в ресторант ‘Palets d'Or de Moulins et des operas’.

21. Златната кола на Елвис – това е специфичният модел “Strutz”. Произведени са общо 20 броя такива автомобила, 3 от които са собственост на “Краля”. В тази кола, всяка част, която се прави от хром е изградена от злато – волан, педали, пепелник, запалка.

22. В специализираните магазини за луксозни бани в Ню Йорк се продават умивалници от най-висока проба злато.

23. Dennis Kozlowski, бивш изпълнителен директор на Tyco International, притежава завеса за баня от злато на стойност 6 000 $.

24. Сватбите в Индия покачват цената на златото. Индия консумира около 720 тона годишно, което е почти 30% от световния годишен добив на злато. По традиция на младоженките се дават златни орнаменти по време на техните сватби. В Индия златото е известно като "streedhan" (богатство на жените) и повечето семейства харчат за скъпоценния метал толкова, колкото могат да си позволят. Жената може да притежава единствено злато. Това е и една от причините цената на златото да се покачва през април-май и ноември – декември, когато е сезонът на сватбите в Индия.


източник: http://blog.rгb.bg/
Никоя цена не е достатъчно висока за едно ново усещане!
Аватар
Steisi
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 82
Регистриран на: 22 Яну 2014 17:37

Назад към Статии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!