Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Цената на златото

Всякакви статии свързани с хобито.

Цената на златото

Мнениеот pscorpions » 18 Май 2015 12:57

Цената на златото тръгна на горе !!!

Цената на златото отчете най-голямото си покачване в рамките на една седмица от януари насам, след като разочароващите икономически данни от САЩ поставиха под натиск долара.
Златните фючърси с доставка през юни затвориха петъчната сесия при ниво от 1 223,6 долара за тройунция. За седмицата активът поскъпна с 3,06%, отчитайки най-големия седмичен ръст от януари насам.
Тласъкът дойде след спада на долара, провокиран от по-слабите от прогнозираното данни от САЩ. Промишленото производство в страната спадна за пети пореден месец през април. Друг доклад пък показа, че потребителските нагласи в САЩ са отстъпили до 7-месечно дъно този месец.
Федералният резерв заяви, че промишленото производство е отстъпило с 0,3% след ревизираното понижение от 0,3% през март. Икономистите очакваха 0,1% ръст.
Междувременно данните на Мичиганския университет показаха, че потребителските настроения за май са достигнали ниво от 88,6 пункта спрямо 95,9 пункта месец по-рано. Прогнозите бяха за равнище от 96 пункта.
Докладите дойдоха след разочароващите данни за продажбите на дребно и инфлацията на производител, представени по-рано през седмицата. Статистиката охлади очакванията за отскок през второто тримесечие след рязкото забавяне на растежа през първите три месеца на годината.
Данните подчертаха и очакванията, че Федералният резерв ще забави покачването на лихвените проценти, докато икономиката не влезе в ритъм.
Доларовият индекс ICE, който измерва силата на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна 4-месечно дъно от 93,29 пункта в петък. Индексът приключи седмицата със спад от 1,8%. Това бе пети пореден седмичен спад, отбелязвайки най-дългия период на спад в четири години.
Междувременно сребърнитe фючърси с доставка през юли завършиха петъчната сесия при 17,49 долара за тройунция. Металът добави 6,67% за седмицата, отчитайки трети пореден седмичен ръст.
Медта с доставка през юли пък приключи при 2,930 долара за паунд и отчете седмичен ръст от 0,14%.

Източник: investor.bg
- See more at: http://financebg.com/#!/article/19617
Живей така че когато умреш и гробаря да плаче над гроба ти !!!
Аватар
pscorpions
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 984
Регистриран на: 22 Авг 2014 23:43

Re: Цената на златото

Мнениеот pscorpions » 20 Сеп 2015 00:43

На 8 млрд. лв. оценени съкровищата ни в Лувъра
Древните ни богатства никога не са имали застраховка.

http://www.ploshtadslaveikov.com/na-8-m ... a-ni-v-lu/
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Живей така че когато умреш и гробаря да плаче над гроба ти !!!
Аватар
pscorpions
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 984
Регистриран на: 22 Авг 2014 23:43

Re: Цената на златото

Мнениеот pscorpions » 29 Юли 2016 12:00

Вдигне ли се цената на златото още, напрежението в света ще се нагнетява
29.07.2016 09:21; Eмил Хърсев

Паническо търсене на благородни метали има винаги при кризи и напрежение
Някои експерти твърдят, че тройунция злато ще прескочи психологическата граница от 1500 долара в края на годината. Други пък прогнозират, че цената му ще продължи плавно да расте.
В момента вторите са прави в прогнозите си, но дано първите не се окажат прави за дългосрочните си предвиждания. Да, има нараснал интерес към злато, благородни метали, въобще към всичко, което си държи стойността. Този процес се наблюдава от хилядолетия винаги, когато в света надвисват кризисни събития - войни, размирици.
Точно такава е ситуацията и в момента, много са огнищата на тревожност във финансовия свят и това води, разбира се, до увеличаване на търсенето на благородни метали, на швейцарски франкове. И това е характерно за швейцарския франк от векове, а златото и среброто от хилядолетия са служили като
сигурни пристанища за стойността.
И тъй като хората не искат да загубят, когато видят, че има такива събития, чиито край не знаят какъв ще е, но са достатъчно опасни да сринат сериозно част от световната икономика, те просто си купуват злато и сребро. С ясното съзнание, че ще загубят от тази работа, но все пак се надяват да загубят нещо, а не всичко. Това е причината да се купуват благородни метали. Винаги се губи от тази работа.
Брекзитът отприщи в немалка степен това усещане за несигурност. Макар че и отпреди това се наблюдаваха затихващи подобни симптоми. Когато избухнаха войните срещу “Ислямска държава”, нагнети се напрежение в света - тогава наблюдавахме предишния връх на едно такова паническо търсене на благородни метали. Преди това пък беше световната финансова криза, когато цената на златото мина 1900 долара за тройунция, дори в един момент стигна и 2000 долара. След това тези вълни се успокояват.
През 2015 година търсенето на злато от централните банки стигна 5-годишен рекорд. Пита се защо. Ами защото централните банки все още са един сериозен държател и склад за благородни метали. Те нямат интерес резервите им да се обезценяват драматично и бързо,защото всяка от техните управи трябва да се отчита в своята страна и съответно на повечето от тях им дърпат ушите.
Ето защо, когато цените на благородните метали падат, а периодът, за който става дума - от 2010 до 2015 г., е точно такъв, на относително успокояване, централните банки са купували, за да държат цената на златото да не се срине.
Международният валутен фонд, централните банки, общо взето, действат балансиращо на този пазар не заради друго, а защото ще направят грамадни загуби, ако оставят цената на златото просто да се срине. Действат антициклично, обратно на тенденцията.
Но след тази предишна вълна имаме нова ескалация, особено през последните две-три седмици. Напускането на Великобритания на общността на ЕС също се отрази, но този процес вече беше отбелязал върха си и започна спадане, когато последваха терористичният акт в Ница, опитът за преврат в Турция, нападенията в Германия.
Едни изключително тревожни за финансовия свят събития, тъй като става въпрос за огромни икономики, които могат да бъдат дестабилизирани.
След атентата в Ница и опита за преврат в Турция определено се наблюдава повишено търсене на злато.
Да не забравяме, че особено в Турция говорим за нация от 80 милиона души, при това с много трайни традиции в натрупването на злато.
Дълбоко насадени. Просто турците си натрупват в злато по принцип.
Когато икономиката им беше във възход през последните години, тогава се печелеше от акции, но традиционно високата инфлация на лирата и нестабилността на тази икономика, която се влияе от всякакви политически и прочее събития, са насадили трайно навика и в населението, и в бизнеса на Турция да трупат злато.
Но да не забравяме, че тази тенденция за купуване на злато е познат процес. Нищо ново. Просто едни хора ще направят добри пари от това - обикновено това са банките, които така или иначе контролират златната търговия като маркетмейкъри, централните банки ще отчетат по-високи резултати. МВФ ще успее да продаде част от валутните си резерви на по-добра цена. А в края на краищата тези, които днес купуват, със сигурност ще загубят. Затова казвам дано не са прави онези, които твърдят, че се очаква ново повишение на цената на златото до края на годината, което само може да означава, че този вид събития, на които бяхме свидетели - и в Ница, и в Турция, и в Германия, ще продължат и ще стават все по-драматични.
Живей така че когато умреш и гробаря да плаче над гроба ти !!!
Аватар
pscorpions
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 984
Регистриран на: 22 Авг 2014 23:43

Re: Цената на златото

Мнениеот kotkon » 25 Ное 2016 21:48

Ето една хронология на цената на златото от 1295 до 2012, когато е писана тази, макар и кратка статия.
Цената е приравнена със съвременната стойност на британския паунд.
http://www.zerohedge.com/news/charting- ... -back-1265
Със спадове или пикове си личат някои по-значими събития от историята като например откриването на Америка и световните войни.
Аватар
kotkon
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 30
Регистриран на: 03 Ное 2016 19:04
Местоположение: София, Правец


Назад към Статии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!