Специализиран форум на Български Златотърсачи


ЧАСТ ОТ ФОРУМА СЕ ВИЖДА САМО ОТ РЕГИСТРИРАНИ ПОТРЕБИТЕЛИ!

Главен инспектор Ангел Папалезов

Всякакви статии свързани с хобито.

Главен инспектор Ангел Папалезов

Мнениеот RepataGold » 05 Фев 2014 10:21

София. Дейността на Федерацията по металодетектинг трябва да претърпи промени, т.е да се ограничи, според закона. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор „Културно-исторически ценности” при Главна дирекция „Национална полиция”. „Федерацията по металодетектинг развива широка регионална структура в почти всички областни градове и имат доста сериозна законодателна инициатива. Опитват се да бъдат активни и да предлагат промени в нормативната база и подзаконовите нормативни актове, които уреждат дейността по регистрация на металодетектори, търсенето на археологически структури, търговията с културни ценности без идентификация, както предвижда Законът за културното наследство, и придобиват един все по-широк мащаб. Бих искал да кажа на гражданите, които членуват в тези областни структури, че не могат по никакъв начин да бъдат защитени от членските карти, които им издава тази федерация, ако бъдат задържани при търсене върху археологически обекти, тъй като те формално осъществяват състав на престъпление и ще бъдат съдени по Наказателния кодекс”, каза Папалезов. МВР, ДАНС и Министерство на културата никога не са гледали с добро око на една или две асоциации, които се опитва да либерализират дейността на гражданите в тази област.
„Федерацията по металодетектинг и Федерацията по търсене на метеорити и редки скални структури, са една форма за легализация и опит за прикриване на дейността на иманярите”, посочи Папалезов.
По думите му - дейността на общините все още е доста слабо развита в областта на защитата на културното наследство. Някоя от по-големите и по-амбициозни общини като Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Бургас, се опитват да развиват недвижимото си културно наследство, като печелят европроекти, и оказват максимално съдействие с Министерство на културата и регионалните музеи, които са под тяхно попечителство, но това са едни светли примери. По-голяма част от общините трябва да си подобри взаимодействието със Сдружението на общините в България за все по-добро изучаване и обгрижване на недвижимото културно наследство, което е на тяхна територия по европейски проекти или съвместни инициативи с областните дирекции на Министерство на вътрешните работи по мониторинг от страна на тези обекти има какво да се желае”, добави главен инспектор Папалезов.
Цветелина ПЕНЧЕВА

източник:Фокус
skype: Repata.Repata
Facebook: Repata Repata. Тел: 0896 844 003: 0884 297 487
Птицата, която седи на клона на едно дърво, не се плаши от разклащането му, не защото има доверие на клона или защото мисли позитивно, а защото има доверие на своите крила.
Аватар
RepataGold
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 340
Регистриран на: 22 Яну 2014 00:03

Re: Главен инспектор Ангел Папалезов

Мнениеот lord_vetinari » 05 Фев 2014 18:08

хо-хо-хо изгореха тия с картите - аз и не мислех да я подновявам де, след всички простотии, на които се нагледах напоследък...
lord_vetinari
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 69
Регистриран на: 22 Яну 2014 22:15

Re: Главен инспектор Ангел Папалезов

Мнениеот iliacht77 » 17 Юни 2017 00:16

МВР, ДАНС и Министерство на културата никога не са гледали с добро око на една или две асоциации, които се опитва да либерализират дейността на гражданите в тази област.


Без да коментирам асоциацията, искам да се спра на горното изказване. Да, по-горните институции не искат никакви вмешателства от разни хорица "под тях", а в същото време са напълно неспособни да се справят с иманярите и износа на ценни исторически находки от страната. Те са просто едни чиновници свикнали само да им казват отгоре какво да правят. Те не желаят да потърсят сътрудничество с хората на местно ниво за опазване на исторически находки и обекти. Реално не им пука. Това означава допълнителна отговорност, мислене, инициативност и не дай боже някой такъв балък ако се появи и вземат да го пратят на къра за смях на добре парфюмираните колеги и колежки които размахват брошурки под струите на климатиците.

И при тази ситуация "бог високо, цар далеко" бандитите вършеят напълно необезпокоявани. Не знам дали знаете, но горе долу всичко което може да се намери по нашите земи е каталогизирано, има си цена и си има хора на които може да се звънне ако нещо откриеш. Идват хората, пред теб отварят каталога и ти показват цената на място. Системата е добра смазана и работи добре. Институцийте са неми и безпомощни пред това, но не желаят да се променят.

В околностите на моето село имаше 3 Тракийски могили, и трите през последните 30 год. са минати с булдозер през средата. И не просто е минато до ниво земя, а булдозера дъговидно е влизал надолу, като в най-дълбоката точка е на около човешки ръст дълбочина. Познавам хора които се обаждаха и във Враца и в Монтана, реакция никаква.

Но виж ако нормалните хора предложат някаква инициатива за легализирано общо сътрудничество става ето това - излизат едни мастити инспектори и изкарват тези хора престъпници едва ли не.

Не мога да се сдържа, това е наследството от времето в което хората мислеха и правеха само каквото каже партията. Всички институции са пълни с такива, после идват техните деца и така поне още 50 год не виждам надежда. А пък като вземем и рушветите които вървят по най-различните нива, съвсем ми става едно безнадеждно.
iliacht77
Златотърсач
Златотърсач
 
Мнения: 109
Регистриран на: 26 Яну 2017 01:20


Назад към Статии

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

Free counters!